Projecte Thau

Bloc d'aula de l'Educació per a la Ciutadania de l'IES.Binissalem

Música

La vida rera el burka




La llei musulmana obliga les dones utilitzar la burca en tot moment per ocultar la seva bellesa i evitar excitar als homes. Si una dona és agredida sexualment mentre no porta la burca, és culpable per provocar als homes.


El passat 16 d'abril, Amina, una dona afganesa de 29 anys, va ser apedregada públicament fins a morir. Condemnada per adulteri per un tribunal islamista de Kabul, es va convertir en víctima de la llei Sharia o llei islàmica que significa "el camí al deu. Cinc anys enrere, el seu marit la va abandonar i després d'aquest temps, va retornar a casa i va descobrir l'adulteri comès per la seva dona amb un veí. El marit va sol.licitar que la dona adúltera i la seva amant fossin castigats, i així va succeir. La dona va ser arrossegada a la plaça pública, semisoterrada i apedregada fins a la mort. D'altra banda, l'amant, va rebre 100 fuetades i va ser posat en llibertat. Difícil de creure, però la persecució de "pecadors", majoritàriament dones, en països musulmans que segueixen la Sharia, és part del diari viure.

De la mateixa manera, a l'Afganistan, Iran i Nigèria, dones van ser assassinades en públic, acusades d'haver tingut relacions sexuals extramaritals o per creure en Jesús en lloc de Mahoma. En la majoria, per no dir en tots els països musulmans, la dona pateix una forta discriminació i opressió. Al.là, Déu dels musulmans, dicta unes normes en l'Alcorà i la Sharia, però, són els musulmans els que les interpreten a la seva manera i prenen justícia pel seu compte.

A la dona se li prohibeix la llibertat d'expressió i pensament; està sotmesa constantment al control de l'home; vesteix com mana la seva religió o el seu marit, i viu totalment condicionada i infravalorada.

La Sharia: Llei de Mahoma

Les lleis religioses (i de vegades també civils) que provenen de l'Alcorà i se les denominen Sharia (via, camí o camí recte), és per als musulmans la llei de Déu tal com va ser revelada per Mahoma. Són regles sobre tots els aspectes de la vida; des de les accions individuals fins als assumptes d'Estat.

Constitueix un codi detallat de conducta en el qual s'inclouen també els cànons descrivint les maneres del culte, els criteris de la moral i la vida, les coses permeses o prohibides i les lleis separadores entre el bé i el mal.

La Sharia és vital en la vida de les dones musulmanes, ja que els codis de família de gairebé tots els països musulmans afirmen basar-se en ella, per tant, es basen en la religió, en la voluntat de Déu, en la llei divina, que són immutables. D'altra banda, els codis de família estan en debat en diversos països de manera que el moviment feminista, planteja com a objectiu central, modificar en defensa dels drets de la dona.

La Sharia està adoptada per la majoria dels musulmans, en major o menor grau, com una qüestió de consciència personal. També pot ser formalment instituït com a llei per certs Estats o tribunals, que vetllen pel seu compliment, com és el cas de l'Iran, Afganistan, Nigèria, Aràbia Saudita i Sudan.

La Sharia és identificada com a dret islàmic que va ser establert en els primers segles de l'Islam, i va quedar fixat en diversos compendis al segle XI. El dret islàmic medieval va romandre sense canvis durant segles, però amb la modernització hi va haver un canvi fonamental, passant d'un dret no codificat, que abastava tots els aspectes de les relacions socials, a esqueixar successives branques que van passar a regir-se per una legislació codificada de tipus modern. Al segle XX, va quedar el Dret de Família com a únic reducte que segueix la sharia. Alguns països fins i tot disposen de tribunals especials, "tribunals de Sharia", per aplicar el dret islàmic en els terrenys en què sigui procedent, i aquest és el cas de les qüestions de dones i de família.

El Haddad: Ofenses i càstigs

Dins de la Sharia hi ha una llista específica de ofenses conegudes com les ofenses Haddad. Són crims castigats amb penes severes. Les transgressions inclouen adulteri, prostitució, assassinat, acusacions falses, beure alcohol, robatori i assalt en rutes. Les ofenses sexuals i l'assassinat comporten una pena de lapidació, el robatori està penat amb l'amputació d'una mà i el beure alcohol o les acusacions falses comporta assots i pallisses.

No obstant això, no totes aquestes penes s'adopten universalment en els països islàmics. Alguns, com Aràbia Saudita, afirmen viure sota l'imperi de la Sharia en tota la seva puresa, i apliquen les penes esmentades davant les ofenses Haddad. D'altra banda, al Pakistan no passa el mateix. La majoria dels països del Pròxim Orient, incloent a Jordània, Egipte, Líban i Síria, no han adoptat les ofenses Haddad com a part de les seves legislacions estatals.

La Sharia, a més inclou com a greus faltes, l'ésser homosexual, la desobediència de les dones cap a l'autoritat del pare o el marit, les relacions amb infidels pertanyents al món no islàmic i el no compliment de les normes de vestimenta de les dones, a les que en cas d'incompliment, se les considera immorals i culpables en cas de violació.

Una dona val mitjà camell

En aquest últim any, les empreses asseguradores iranians estan obligades a pagar la mateixa indemnització per la mort d'un home que per la d'una dona, sense diferenciar entre els dos, tal com havia estat fins ara.

Segons la Sharia, que aplicaven les asseguradores, un home val igual que un camell, mentre que el valor d'una dona és la meitat de la d'un home, és a dir, mig camell.

Un exemple de discriminació és que en els judicis, el testimoni d'una dona val la meitat que el d'un home, de manera que es necessita que dues dones testifiquin perquè tingui el mateix valor.

D'altra banda, el testimoni d'una dona ha de ser corroborat pel d'un home.

En cas de violació és molt difícil per a una dona demostrar-ho, com va passar a l'Iran, on una dona vídua i embarassada va ser violada i posteriorment lapidada fins a la mort.

Una dona violada no té cap credibilitat, necessita un mínim de quatre testimonis, que no poden ser ni familiars ni amics. Si la dona violada queda embarassada, el fill serà la prova material del delicte d'adulteri i la dona serà lapidada pel que fa el nadó passi el període de lactància.

En conseqüència, són poques les condemnes a homes violadors. Així mateix, els homes són lliures de casar-se fins amb quatre dones al mateix temps, i poden gaudir de "matrimonis temporals", un mecanisme social i legalment acceptat perquè els homes puguin tenir relacions sexuals fora del matrimoni, sense ser considerats "adúlters".

Així mateix, un home pot divorciar de la seva dona lliurement, mentre que aquesta només pot fer-ho si el seu cònjuge és drogoaddicte o impotent sexual i és capaç de demostrar-ho.

Lapidació: mort lenta i dolorosa

On la Sharia és llei, la lapidació és oficial. La lapidació és la tortura que consisteix en enterrar fins al pit a dones condemnades, perquè després siguin apedregada fins morir dessagnades.

Iran s'aplica la Sharia i condemna a la pena capital a delictes com el narcotràfic, homosexualitat i violació, mentre que les dones i els homes casats, que es troben culpables d'adulteri, són condemnats a mort per lapidació.

Segons el sistema penal islàmic iranià, els homes condemnats per adulteri han de ser enterrats fins a la cintura, i les dones fins al pit, per a posteriorment ser apedregats.

D'altra banda, l'article 104 del Codi Penal iranià estableix que "les pedres no han de ser excessivament grans per no provocar la mort al primer o al segon cop", amb la intenció de fer la mort del condemnat més lenta i dolorosa. No obstante, si consigue sobrevivir, lo cual es altamente improbable, es “agraciado” con una pena de 15 años de cárcel. No obstant això, si aconsegueix sobreviure, la qual cosa és altament improbable, és "agraciat" amb una pena de 15 anys de presó. Les víctimes més habituals de les lapidacions solen ser dones acusades d'adulteri.
A més de les condemnes a mort, el sistema penal iranià compta amb un ampli ventall de càstigs corporals.

A l'Aràbia Saudita la situació és similar. El 2001, es va condemnar a 81 persones a pena capital per crims d'homosexualitat.

Reproduim un video il.lustratiu de la situació de la dona a l'àmbit musulmà:



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

El nostre aquari

 
imagenes de amor